12.5. Mze opět nevyhovělo žádosti farmářů. Tentokrát Ing. Králová žádala o elektronické vyvěšení certifikátů bio produktů
Svou žádost na MZe a kontrolní instituce zdůvodnila takto:
„Při odbytu našich čerstvých produktů narážíme na technický problém, který znevýhodňuje odbyt bio produktů na trhu: Neexistuje aktualizovaná a přehledná databáze ekofarmářů bio zpracovatelů, kde by byly ke stažení certifikáty. Klienti jsou velmi citliví na nesrozumitelné legislativní prostředí kolem prodeje bio produktů. Například ve veřejném stravování - ať už jsou to školy nebo restaurace - a odmítají - zcela poprávu - další investice, kontroly a papíry týkající se bioproduktů. V současné době platí, že s každým závozem bio produktu do provozovny musí přijít s dodacím listem certifikát, který tvoří u některých farem 3 další přílohy. Takto by provozovny s denním odběrem čerstvých produktů shromáždily až 200 dalších papírů měsíčně, které mají povinnost archivovat tři roky, což je 200 tisíc papírů. V centru měst, kde firmy platí za každý metr čtvereční velké peníze, je takto bio produkt vyřazen z trhu. Kromě toho chrlení takového množství papírů je v rozporu s ekologií, kterou bio produkty propagují. Elektronický archiv certifikátů by tento problém odstranil.
Kontrolní instituce nemají jednotný systém: AB Cert třeba databázi klientů nemá vůbec, KEZ velmi komplikovanou (pod ořechy najdete tři další podkomodity a vše z ciziny, jeden farmář je pod pěti různými výrobky - to je pro klienta, který potřebuje být krytý v případě, že jeho zákazník vyžádá předložení aktuálního certifikátu, nepoužitelné.
S Biokontem jedná paní Abrlová - zatím bez výsledku. S pozdravem Bc. Jana Švecová Odpověď MZe – odbor ekologického zemědělství, Martin Leibl: > Komu: "CHKZ" <chkz@centrum.cz> > Datum: 05.05.2009 10:46 > Předmět: RE: seznamy výrobců biopotravin
certifikaty vydava kontrolni organizace a každý vyrobce certifikovaných biopotravin ho ma k dispozici, napr. pokud ho chce videt jeho odberatel.Vytvářet nejakou centrální databazi certifikatu mi neprijde ucelne. S pozdravem Martin Leibl